Ahad , Jun 16 2024
msen
Utama > Hipertensi > Hipertensi Arteri Pulmonari Dan Penyakit Kongenital Jantung

Hipertensi Arteri Pulmonari Dan Penyakit Kongenital Jantung

Apa Dia Hipertensi Arteri Pulmonari?

Hipertensi Arteri Pulmonari (Pulmonary Arterial Hypertension, PAH) ialah tekanan darah tinggi dalam arteri pulmonari dan cabang- cabangnya. Saluran darah ini membawa darah dari jantung ke paru-paru.

Mengikut definisi, ciri Hipertensi Pulmonari ialah apabila tekanan darah di dalam jantung untuk peredaran paru-paru melebihi 25 mm Hg semasa rehat atau 30 mm Hg dengan senaman.

Terdapat dua jenis Hipertensi Pulmonari:

  1. Hipertensi Pulmonari Sekunder di mana punca tekanan darah tinggi pulmonari dikenali
  2. Hipertensi Pulmonari Primer, di mana puncanya tidak diketahui.

Penyakit Hipertensi Pulmonari Primer jarang berlaku. Ia dihidapi oleh wanita lebih kerap daripada lelaki. Penyakit ini mungkin disebabkan oleh kecacatan genetik dan boleh diwarisi.

Hipertensi Pulmonari Sekunder mungkin disebabkan oleh penyumbatan kongenital arteri pulmonary. Arteri pulmonari membawa darah dari jantung ke paru-paru. Seterusnya tekanan tinggi terjadi di dalam arteri paru-paru (serta cabangnya) atau dalam vena pulmonari yang membawa darah daripada paru-paru ke jantung.

Hipertensi Pulmonari Sekunder juga boleh disebabkan oleh penyakit jantung kongenital yang lewat di bedah. Dalam keadaan ini terdapat aliran darah berlebihan ke arteri paru-paru. Arteri paru-paru akhirnya akan mengeras dan tidak anjal lagi.

Contoh-contoh penyakit kongenital ini adalah kecacatan septa ventrikel dan kecacatan septa atria yang lebih dikenali sebagai penyakit jantung berlubang.

Faktor-faktor lain yang boleh menyebabkan Hipertensi Pulmonari Sekunder ialah penyakit paru-paru kronik atau penyakit apnea tidur.

Bagaimana Hipertensi Pulmonari Terjadi Di Dalam Penyakit Jantung Kongenital?

Jantung yang normal mempunyai empat ruang. Terdapat dua ruang di atas; yang dikenali sebagai atria. Atria dipisahkan daripada satu sama lain oleh dinding berserat yang dikenali sebagai septa atria.

Kedua-dua ruang di bawah dikenali sebagai ventrikel dan dipisahkan daripada satu sama lain oleh septa ventrikel. Injap memisahkan kedua–dua atrium dari ventrikel masing-masing. Injap membolehkan darah dipam melalui ruang dalaman jantung.

Darah bergerak dari ventrikel kanan melalui arteri pulmonari ke paru-paru di mana ia menerima oksigen. Darah kembali ke jantung melalui vena pulmonari dan masuk ke ventrikel kiri. Ventrikel kiri menghantar darah beroksigen ke dalam arteri utama badan (aorta).

Aorta seterusnya menghantar darah ke seluruh badan (peredaran sistemik). Dalam jantung peredaran sistemik dan peredaran pulmonari adalah berasingan.

Imej dari wikipedia

Malangnya, sesetengah individu mempunyai kecacatan struktur jantung sejak lahir (kecacatan jantung kongenital) yang menyebabkan peredaran darah dalam jantung tidak normal. Kecacatan jantung kongenital boleh menyebabkan kerosakan jantung progresif yang dipanggil sindrom Eisenmenger.

Sindrom ini dicirikan oleh peningkatan tekanan darah di dalam arteri pulmonary (hipertensi pulmonari) yang menghubungkan jantung ke paru-paru. Tekanan yang tinggi dalam jantung juga akan menyebabkan aliran darah yang tidak normal di dalam jantung.

Kecacatan jantung kongenital yang paling biasa dikaitkan dengan sindrom Eisenmenger adalah kecacatan septa ventrikular (VSD) atau “jantung berlubang”. Tedapat “lubang” atau “defect” antara kedua-dua ruang di bahagian bawah jantung (ventrikel kiri dan ventrikel kanan).

“Lubang” ini membolehkan darah mengalir dari ventrikel kiri ke dalam ventrikel kanan secara terus. Lama kelamaan aliran darah ke paru-paru meningkat dan akan menyebabkan hipertensi pulmonari. Jika keadaan ini berlanjutan kerosakan progresif akan berlaku kepada saluran darah kecil dalam paru-paru (penyakit vaskular paru-paru).

Kerosakan yang berterusan dan progresif akan menyebabkan peningkatan tekanan darah tinggi pulmonary. Saluran darah kecil menjadi menebal dan menyusahkan aliran darah.

Akhirnya, aliran darah akan menyongsang melalui “lubang” jantung iaitu dari ventrikel kanan ke dalam ventrikel kiri dan memintas paru-paru sepenuhnya. Pelbagai gejala termasuk komplikasi yang mengancam nyawa mungkin berlaku.

Sindrom Eisenmenger khusus merujuk kepada kombinasi tekanan darah tinggi pulmonari dan pintasan kanan-ke-kiri darah dalam jantung.

Apakah Tanda-Tanda Hipertensi Pulmonari?

Gejala Hipertensi Pulmonari termasuk sesak nafas, keletihan, pengsan, sakit dada dan bengkak pada kaki atau buku lali. Kebanyakan tanda-tanda hipertensi pulmonari akibat daripada kegagalan fungsi ventrikel kanan. Ventrikel kanan adalah bertanggungjawab untuk mengepam darah ke dalam paru-paru.

Dengan penyempitan progresif arteri pulmonari, ventrikel kanan akan mencapai had maksimum kuantiti darah yang boleh dipam ke paru-paru dan mula gagal.

Tanpa rawatan, keadaan pesakit akan bertambah buruk dan jangka hayat akan menjadi pendek.

Rawatan Hipertensi Pulmonari

Rawatan untuk Hipertensi Pulmonari adalah ubat-ubatan.

Rawatan juga merangkumi oksigen, alatan untuk membantu mengepam jantung, diuretik dan antikoagulan (pencair darah). Kadang-kadang ubat-ubatan untuk mengurangkan “PAH” dan mengurangkan parut di dalam saluran darah dalam paru-paru diberi.

Pemindahan paru-paru juga dilakukan bagi Hipertensi Pulmonari, tetapi untuk penyakit jantung kongenital, biasanya pemindahan jantung dan paru-paru diperlukan.

Ubat-Ubatan

Kebanyakan ubat-ubatan yang sering digunakan untuk merawat penyakit biasa selamat untuk digunakan bagi pesakit Hipertensi Pulmonari. Namun begitu, berhati-hati dengan ubat-ubatan preskripsi dan ubat-ubatan kaunter.

Mana-mana anestetik atau sedatif pula boleh menjadi sangat merbahaya; tanyalah doktor anda apakah ubat-ubatan yang selamat digunakan. Bincangkan penggunaan ubat-ubatan “decongestant” dengan doktor anda.

Pesakit yang mempunyai Hipertensi Pulmonari dan kecacatan jantung kongenital tertentu mungkin memerlukan antibiotik sebelum prosedur pergigian untuk mencegah endokarditis.

Langkah Penjagaan Tambahan

Langkah–langkah penjagaan tambahan perlu diambil bagi pesakit Hipertensi Pulmonari. Ini termasuk oksigen tambahan semasa perjalanan udara, terapi antibiotik untuk jangkitan saluran pernafasan, vaksin pneumokokal pneumonia dan vaksin selesema tahunan (sejak radang paru-paru boleh menjadi sangat serius dengan pesakit Hipertensi Pulmonari.

Elakkan keadaan di mana kepekatan oksigen boleh menurun, seperti di tanah tinggi dan di dalam kabin kapal terbang “unpressurized”. Sebelum memulakan program senaman, tanya doktor anda apa aktiviti yang sesuai untuk anda.

Akhir sekali, mana-mana ubat-ubatan lain tanpa kelulusan doktor boleh menjadi amat merbahaya jika seseorang itu dalam proses rawatan perubatan bagi Hipertensi Pulmonari.  

Rawatan telah bertambah baik bagi kebanyakan pesakit hipertensi pulmonari, tetapi ia tidak “mengubati” penyakit itu. Jangan hentikan rawatan perubatan melainkan jika doktor anda (terlatih dalam penjagaan pesakit Hipertensi Pulmonari) mengesyorkan berbuat demikian.

Rujukan

  1. American Heart Assoociation website Kemaskini: Jun 25, 2012
Semakan Akhir : 15 September 2017
Penulis : Dr. Ainol Shareha Binti Sahar
Akreditor : Dr. Zarina Banu Binti Abdulla

Baca Juga

Hubungan Hipertensi Dan Kolesterol

Apakah Hubungan Antara Penyakit Darah Tinggi Dan Kolesterol ? Kajian “ Physicians Health” menunjukkan bahawa …