Isnin , Jun 17 2024
msen
Utama > Hipertensi > Hipertensi Dan Penyakit Arteri Koronari

Hipertensi Dan Penyakit Arteri Koronari

Bagaimana Tekanan Darah Tinggi Merosakkan Jantung

Jantung mengepam darah ke seluruh badan. Jika tekanan darah tinggi tidak terkawal ia boleh merosakkan jantung dengan beberapa cara:

 • Penyakit arteri koronari

Tekanan darah tinggi yang tidak terkawal boleh menyebabkan aterosklerosis, atau pembentukan plak di dalam arteri koronari. Keadaan ini dikenali sebagai penyakit arteri koronari.

Arteri yang sempit disebabkan oleh plak aterosklerosis menyebabkan pengaliran darah ke otot jantung tidak mencukupi. Apabila aliran darah terganggu; sakit dada, serangan jantung atau rentak jantung tidak tetap (arrhythmias) boleh berlaku.

 • Pengembangan jantung ventrikel kiri (Dilated left ventricle)

Tekanan darah tinggi memaksa jantung bekerja lebih keras daripada biasa untuk mengepam darah ke seluruh badan. Ini menyebabkan ventrikel kiri menebal atau mengeras (hipertropi ventrikel kiri). Perubahan ini menghadkan keupayaan ventrikel untuk mengepam darah secukupnya. Keadaan ini meningkatkan risiko serangan jantung. Ia juga boleh menyebabkan kegagalan jantung dan kematian mengejut.

 • Kegagalan jantung

Dari masa ke semasa, tekanan pada jantung yang disebabkan oleh tekanan darah tinggi boleh menyebabkan otot jantung lemah dan kurang cekap berfungsi. Akhirnya, fungsi jantung akan gagal sepenuhnya. Kerosakan akibat serangan jantung akut juga boleh mnyebabkan fungsi jantung bertambah teruk.

Apakah Hubungan Antara Tekanan Darah Tinggi Dan Penyakit Arteri Koronari?

Salah satu masalah kesihatan yang paling serius disebabkan oleh tekanan darah tinggi yang tidak terkawal adalah aterosklerosis, atau pembentukan plak di dalam arteri. Apabila sumbatan (narrowing) berlaku dalam arteri yang membekalkan darah ke otot jantung, keadaan ini dipanggil penyakit arteri koronari.

Apabila jantung berdegup, ia menolak darah melalui arteri ke seluruh badan. Tekanan darah yang lebih tinggi bermakna bahawa dengan setiap denyutan, arteri di seluruh badan membengkak dan meregang lebih daripada biasa. Regangan ini boleh mencederakan endothelium, lapisan halus di dalam semua arteri dan menyebabkan arteri menjadi keras dari masa kesemasa.

Endothelium sihat aktif bekerja untuk mencegah aterosklerosis – yang juga dikenali sebagai pengerasan arteri. Endothelium yang cedera menarik kolesterol LDL dan sel-sel darah putih. Kolesterol dan sel-sel drah putih ini terkumpul di dalam dinding arteri dan akhirnya membentuk plak aterosklerosis.

Apabila arteri sempit ia akan menghalang aliran darah ke otot jantung, seterusnya akan mengurangkan oksigen ke arteri jantung.

Plak adalah merbahaya. Ia selalunya terkumpul tanpa gejala selama bertahun-tahun. Apabila proses aterosklerosis telah lama berlarutan dan sumbatan telah teruk, pesakit boleh mengalami angina atau sakit dada, semasa bekerja atau menhadapi keadaan stress.

Permukaan plak arteri juga boleh menggalakkan pembentukan darah beku yang berpotensi membawa kepada serangan jantung atau strok.

Apakah Gejala Penyakit Arteri Koronari?

Aterosklerosis biasanya tidak mempunyai gejala sehingga arteri koronari yang sempit menyekat pengaliran darah ke jantung. Pada ketika ini, mungkin terdapat sakit dada – kerana darah tidak cukup sampai ke arteri jantung, terutamanya semasa anda bekerja atau mengalami stress.

Pesakit juga mungkin mengalami sesak nafas atau gejala-gejala lemah jantung.

Bagaimana Penyakit Arteri Koronari Dikesan

Penyakit arteri koronari biasanya tidak dikesan sehingga seseorang mengadu sakit dada. Pada ketika ini, doktor boleh menjalankan ujian untuk menilai risiko anda untuk penyakit jantung. Ujian-ujian ini termasuk:

 • Elektrokardiogram (EKG atau ECG)

Ujian ini mengukur aktiviti elektrik, kadar dan rentak degupan jantung anda melalui elektrod yang dipasang pada lengan, kaki, dan dada. Ujian ini boleh menunjukkan jika anda mempunyai serangan jantung pada masa lalu atau jika anda sedang mengalami serangan jantung, “strain” jantung, atau penebalan otot jantung.

 • Ujian senaman

Semasa ujian ini, anda bersenam pada basikal atau “treadmill” untuk meningkatkan kadar denyutan jantung dan tekanan darah. Bacaan EKG diambil secara berterusan sehingga selesai ujian senaman. Ujian ini biasanya dilakukan dengan teknik pengimejan, seperti ekokardiogram atau imbasan nuklear, untuk memberikan mengesan penyakit jantung dengan lebih baik.

 • Angiogram arteri jantung

Semasa prosedur ini, kateter – tiub fleksibel kecil – dimasukkan ke dalam arteri dan diarahkan ke arteri koronari. Bahan media contras (contrast media) yang disuntik melalui tiub akan mengalir di dalam arteri jantung. Ini memberikan doktor peluang untuk mengesan sebarang sumbatan atau penyempitan di dalam arteri koronari.

Semasa angiogram jantung, pakar kardiologi juga mungkin boleh membuka mana-mana arteri yang tersumbat melalui prosedur yang dipanggil angioplasti. Beliau juga mungkin mengembangkan tiub logam jejaring kecil, yang dipanggil stent, di dalam saluran darah untuk membuka sumbatan tersebut.

 • Ekokardiogram

Ujian ini menggunakan gelombang ultrasound untuk melihat gambar injap ,ruang jantung, saiz ruang dan ketebalan dinding jantung. Ekokardiogram adalah penilaian yang selamat, komprehensif dan mudah didapati. Ia sering digunakan sebagai ujian awal (selepas EKG) untuk mengesan masalah jantung.

 • Imbasan jantung computed tomografi

Imbasan jantung computed tomografi digunakan untuk membina imej keratan rentas jantung. Ia boleh memberikan maklumat tentang kehadiran kalsium dalam arteri jantung (tanda asas aterosklerosis). Sesetengah pengimbas CT juga mampu memberikan gambar yang lebih terperinci arteri jantung, menghasilkan maklumat yang hampir sama dengan angiogram koronari.

 • Resonans Magnet Jantung arteriografi (CMRI)

Ujian ini memberi imej pergerakan jantung dan parut pada dinding jantung yang mungkin menunjukkan penyakit arteri koronari.

Rawatan

 • Perubahan gaya hidup (seperti diet yang sihat dan aktiviti fizikal yang kerap) adalah penting untuk mencegah dan merawat penyakit koronari arteri (Coronary artery disease, CAD).
 • Merawat faktor risiko seperti tekanan darah tinggi, diabetes boleh mengurangkan risiko mendapat serangan jantung dan strok.
 • Ubat-ubatan untuk mencegah dan merawat penyakit arteri koronari (CAD) termasuk aspirin, kolesterol dadah (statin), dan ubat tekanan darah tinggi. Sesetengah pesakit mengambil ubat nitrat seperti GTN atau ubat-ubatan lain untuk merawat angina.
 • Prosedur mungkin diperlukan untuk membuka tersumbat atau menyempit arteri koronari dan meningkatkan aliran darah ke jantung. Pendekatan ini dikenali sebagai terapi “reperfusion”.

Perkutaneus koronari angioplasti (PCI), juga dikenali sebagai angioplasti, menggunakan belon kecil untuk membuka saluran darah. Koronari arteri bypass (CABG) adalah prosedur yang lebih invasif biasanya disyorkan untuk pesakit dengan penyakit jantung yang teruk. Ia melibatkan cantuman daripada arteri atau urat untuk mengubah laluan aliran darah melepasi sumbatan.

Rujukan

 1. http://www.mayoclinic.org/disease
 2. Penyakit arteri koronari | Pusat Perubatan Universiti Maryland http://umm.edu/health/medical/reports/articles/coronary-arteri-disease#ixzz3Bfe2IZTg
 3. Pusat Perubatan Universiti Maryland
 4. Follow us:UMMC di Twitter | MedCenter di Facebook
Semakan Akhir : 18 September 2017
Penulis : Dr. Ainol Shareha Binti Sahar
Akreditor : Dr. Zarina Banu Binti Abdulla

Baca Juga

Hipertensi Arteri Pulmonari Dan Penyakit Kongenital Jantung

Apa Dia Hipertensi Arteri Pulmonari? Hipertensi Arteri Pulmonari (Pulmonary Arterial Hypertension, PAH) ialah tekanan darah …